We were chosen as principal contractors to carry out a complete overhaul or Bermondsey Community Nursery, overseen by Nicholas Kirk Architects.

 

The existing nursery and playground were completely stripped out. The following works were then undertaken:

 

Playground. The existing safety rubber floor was removed and new flooring laid consisting of three zones - Zone 1 was red rubber flooring, Zone 2 was blue rubber flooring and Zone 3 was Artificial grass. We excavated for and built an all new stand alone office in the playground, with supplies for telephones and computers. We also fitted birch plywood cabinetry and three new desks. The building was clad in cedar, with aluminium coping and Velfac windows. We also built various out door joinery items including three planters, two full height storage cupboards, a 'Wendy House' retreat and a slide, all clad in cedar.

 

Main space. We built new birch ply joinery along the length of two walls. Two of the doors were to be 'blackboards' and another two to be clad in Cork. Combined, the cabinets had a total length of 15m and have 40 separate doors, all soft close.

The old floor was ripped up and new Polyflor vinyl was fitted.

Nine new Zumtobel feature pendants were added, as well as eight new wall lights. All new cabling was run off a new tray system suspended from the ceiling. Galvanised surface mounted conduit fed the new sockets and switches.

Other various items we fitted throughout the main space included a new desk, eight new movable and connectable childrens desks, shoe store, coat hooks, toughened glass windows and a new fire safety system.

 

Nursery Extension and Sensory room. A new 'Cloud' feature light was added to the sensory room, as well as a full height cabinet and new carpet. Three Zumtobel feature pendants were added to the extension, as well as new Polyflor vinyl flooring.

 

Bathroom. Three new childrens sized and one adult W.C were fitted, within custom made cubicles. A new trough sink with feature taps was added, as well as a new Belfast sink and changing table. We also made a pigeon hole unit, and above and below sink cabinetry.

 

Architect Nicky Kirk describes the project in the Architects Journal:

 

Bermondsey Community Nursery occupies the ground floor of a converted former Victorian warehouse, in the heart of Butler’s Wharf. The nursery provides care for local children in a welcoming and safe environment.

As the nursery is located on a constrained urban site, we were asked to develop a scheme to maximise the footprint and accommodate an additional 10 children.

The office accommodation is separated from the main nursery in a striking, new stained cedar-clad construction at the main entrance. This building provides a point of arrival for parents and children and frees up valuable internal space in the main nursery. We worked closely with the trustees and staff to find new ways to improve the operational procedures and help maximise space for core activities.

To further improve the efficiency of the spaces, the design sought to declutter both internal and external areas through the installation of greater storage spaces and bespoke, multifunctional furniture. Tables can be reconfigured into different geometric patterns to accommodate flexible play and learning activities. Niches, nooks and crannies are embedded into the building fabric for the children to explore and interact with their environment.

A neutral colour palette was selected to create a clean and calm series of spaces, with flashes of colour act to playfully tie building elements together. Along with colour, areas are defined through texture to stimulate the senses and provide a subtle backdrop for different nursery activities to take place.

LOCATION: Tower Bridge

PROJECT: Complete nursery refurbishment, new build office

Bermondsey Community Nursery_35 © Agnese Sanvit